Στο τομέα της εκπαίδευσης είναι σημαντικό να παραμείνεις ενημερωμένος και ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις είναι με το να ανανεώνεις τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν απαιτεί απαραιτήτως μια πλήρη ανακατασκευή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσει να εξελίσσεται η online και η offline παρουσία σου. Με την συνεχή αξιολόγηση και ανανέωση της ιστοσελίδας και των άλλων πλατφορμών που χρησιμοποιείς (π.χ. social media, email marketing, κ.α.), θα μπορείς να είσαι πάντα “εκεί” για το κοινό που σε αναζητά και το κοινό που θα θελήσει να σε γνωρίσει.
1. Μπες στα παπούτσια των ενδιαφερόμενων
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σχεδιασμού, είναι η κατανόηση των επιθυμιών και των αναγκών του τελικού χρήστη. Στην περίπτωση μιας ιστοσελίδας σχολείου, πανεπιστημίου ή φροντιστηρίου, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να βελτιστοποιήσεις την πλοήγηση, το περιεχόμενο και τη δομή της, για τους υπάρχοντες ή τους υποψήφιους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δημιούργησε μία ιστοσελίδα αντάξια των προσδοκιών τους.
Θα ήταν ωφέλιμο να διεξάγεις μία ανάλυση τμημάτων της ιστοσελίδας, για να καθορίσεις τι ακριβώς ελπίζουν οι χρήστες ότι θα επιτύχουν. Αυτό που θα απαιτούσε ένας δάσκαλος από την ιστοσελίδα πιθανόν να ήταν πολύ διαφορετικό από τις επιθυμίες και τις ανάγκες των γονέων και των μαθητών. Καλό θα ήταν να ενημερωθείς για το κάθε κοινό σου (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), ερευνώντας ζητήματα, όπως:
- Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες τους;
- Πώς αλληλεπιδρούν με την ιστοσελίδα σου;
- Πόση ώρα χρειάζονται για να εκτελέσουν βασικές εργασίες;
Βοήθησέ τους να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το μικρότερο δυνατό αριθμό click. Έλεγξε τα αναλυτικά στοιχεία για να κατανοήσεις τις τρεις πρώτες εργασίες που εκτελούν οι χρήστες και κάνε τον τελικό προορισμό πιο εύκολα προσβάσιμο.
2.Εστίασε στην αρχική σελίδα
Η αρχική σελίδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελεί και την πρώτη σελίδα που επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι. Αυτή η σελίδα σου πιθανόν αποτελεί ένα “δυνατό χαρτί”, ώστε να εξασφαλίσεις μια καλή πρώτη εντύπωση στους επισκέπτες. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε ο Όμιλος Nielsen Norman, τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα της επίσκεψης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε αυτό το διάστημα οι χρήστες θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή αν θα αποχωρήσουν από μία ιστοσελίδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων δευτερολέπτων, η πιθανότητα αποχώρησης είναι πολύ υψηλή, επειδή οι χρήστες είναι γενικά σκεπτικοί, έχοντας βιώσει κακώς σχεδιασμένες ιστοσελίδες στο παρελθόν.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν περάσει ασφαλώς και στο διαδίκτυο. Εάν οι χρήστες δεν μπορούν να βρουν τις πληροφορίες που ψάχνουν με την πρώτη ματιά ή τουλάχιστον με ευκολία στην πλοήγηση, το πιθανότερο είναι ότι θα φύγουν. Ωστόσο, αν μείνουν για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν περισσότερο – συχνά 2 λεπτά ή περισσότερο.
3.Μοιράσου τις αξίες σου
Μία ιστοσελίδα θεωρείται ένα μεγάλο διαφημιστικό εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, επομένως είναι σημαντικό να παρουσιαστεί με σαφήνεια το όραμα του σχολείου, του πανεπιστημίου ή του φροντιστηρίου σου. Το να εκφράσεις τη φιλοσοφία, τις αξίες και το όραμά σου, θα βοηθήσει περισσότερο τους χρήστες να ταυτιστούν με όλα όσα υποστηρίζεις και να σε προτιμήσουν. Αφηγήσου την ιστορία σου με φωτογραφίες και βίντεο που ταυτίζονται με τις αξίες του σχολείου και design το οποίο ανταποκρίνεται στην εταιρική σου ταυτότητα.
4.Χρησιμοποίησε βίντεο και εικόνες
Αν θέλεις η ιστοσελίδα σου να έχει φωτογραφικό υλικό, είναι σημαντικό το αποτέλεσμα των φωτογραφιών να είναι επαγγελματικό και να έχει ανάλυση υψηλής ποιότητας (πάντα για μορφή web, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο και να φορτώνουν γρήγορα). Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, τόσο του χώρου όσο και των ανθρώπων ή των στιγμών των ομάδων, είσαι σε θέση να πεις την ιστορία του σχολείου σου, να προσθέσεις αξιοπιστία στο ίδρυμά σου και να βελτιώσεις την καλή σου φήμη.
Μπορείς, επιπλέον, να χρησιμοποιήσεις σύντομα βίντεο YouTube για να επικοινωνήσεις με το κοινό και να προσελκύσεις την προσοχή του με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε: από μαρτυρίες σπουδαστών μέχρι απαντήσεις των εκπαιδευτικών σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν την ύλη. Ένα βίντεο θα προσελκύσει περισσότερο τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στο ίδρυμά σου, αλλά και να αποτελέσει αντιπροσωπευτικό δείγμα για το καθημερινό περιβάλλον που θα βρίσκονται τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες.
Μια μικρή γεύση αυτού αποτελεί το site του City of London School for Girls, στον παρακάτω σύνδεσμο:
5.Καθαρή “κλήση για δράση”
Σε συνδυασμό με την παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίας, βίντεο, γραφιστικών) και του χρήσιμου περιεχομένου, είναι σημαντικό να έχεις μια ισχυρή έκκληση για δράση, ώστε να καταστεί σαφής ο σκοπός στο χρήστη. Οι προσκλήσεις για δράση πρέπει να ξεχωρίζουν στη σελίδα και να αναγνωρίζονται εύκολα, ως σύνδεσμοι που κατευθύνουν άμεσα τον χρήστη στην καθορισμένη τοποθεσία. Για παράδειγμα: “Δείτε το ενημερωτικό μας δελτίο εδώ”.
6.Ανάδειξε τα project των μαθητών και του ιδρύματος
Το να αναρτάς συνεχώς projects, συμμετοχές και δράσεις στις οποίες έλαβε μέρος ή διοργάνωσε το ίδρυμά σου, αρχικά, θα διασφαλίσει την διαρκή ενημέρωση της ιστοσελίδας με νέο περιεχόμενο και κατά δεύτερον θα παρουσιάσει ένα δραστήριο σχολείο, πανεπιστήμιο ή φροντιστήριο, που δεν εφησυχάζει ποτέ και αγαπά να εξελίσσεται. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείς ενδιαφέρον στον τελικό χρήστη, ώστε να προβεί σε μία πρώτη επικοινωνία μαζί σου και να σε γνωρίσει καλύτερα.
7.Ενσωμάτωση των social media
Τα social media έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας. Αποτελούν μια μορφή αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ ιδρύματος και κοινού, πολύ πιο άμεση από κάθε άλλο μέσο. Μην παραλείψεις να ενσωματώσεις τα social media στην ιστοσελίδα σου, ώστε να ενθαρρύνεις τους επισκέπτες σου, να ενημερώνονται καθημερινά για τα νέα σου, διαμέσου των διάφορων πλατφορμών (π.χ. Facebook, Instagram, YouTube, Linkedin, κ.ο.κ), να αλληλεπιδρούν, με σχόλια, likes, save, αλλά και να μοιράζονται με το δικό τους δίκτυο, όσα από αυτά θεωρούν πραγματικά αξιόλογα. Η γνωστοποίηση των social media στους χρήστες της ιστοσελίδας, θα επισφραγίσει την online παρουσία σου και θα συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητά σου.
(Plus tip: Εξέτασε το ενδεχόμενο να μεταφέρεις τη δραστηριότητα των social media απευθείας σε ένα τμήμα της αρχικής σου σελίδας. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να μοιραστούν ένα άρθρο ή μια σελίδα που έχουν διαβάσει, απευθείας στους δικούς τους φίλους ή followers.)
8.Διαδραστικότητα
Εάν δεν παρέχεις στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μια διαδραστική εμπειρία, είναι λιγότερο πιθανό να τους οδηγήσεις στην αφοσίωση. Συμπερίλαβε μια εικονική περιήγηση στο χώρο, ώστε να παρουσιάσεις τις εγκαταστάσεις σε υποψήφιους σπουδαστές και γονείς ή δημιούργησε quiz και άλλα e-learning εργαλεία για τους υπάρχοντες σπουδαστές σου.
+1.Κάνε το σχολείο σου να διαφέρει
Θα πρέπει πάντα να σκέφτεσαι πώς μπορείς να βελτιώσεις τη συνολική εμπειρία της ιστοσελίδας σου. Η αναβάθμιση και η βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας δεν τελειώνει ποτέ, καθώς μπορεί γρήγορα να φανεί “βγαλμένη από το παρελθόν” και είναι σημαντικό να παραμείνει αναβαθμισμένη βάσει των τρέχουσων τάσεων στο διαδίκτυο.
Εάν σκέφτεσαι να αποκτήσεις μία νέα ιστοσελίδα για το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή το φροντιστήριό σου, θα χαρούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας και να μοιραστούμε περισσότερες ιδέες μαζί σου.