Μία ιστοσελίδα δεν μπορεί να επιτύχει μόνο μέσω ενός συναρπαστικού design ή περιεχομένου. Πρέπει να έχει ένα στυλ, το οποίο θα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα θα έχει εύκολη πλοήγηση και θα γίνεται κατανοητό με την πρώτη ματιά.
Ξέρεις τι λένε πάντα: “Η ομορφιά είναι στο μάτι του ατόμου που κινεί το ποντίκι”. Καταλαβαίνεις ότι το στυλ είναι υποκειμενικό ζήτημα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, που θα πρέπει να ακολουθήσεις για την δημιουργία μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας.
Ακολουθούν 5+1 συμβουλές web design για μία επαγγελματική ιστοσελίδα, ώστε να βεβαιωθείς ότι κατευθύνεσαι προς τη σωστή κατεύθυνση:
1. Κράτησε το design της ιστοσελίδας σου μινιμαλιστικό και απαλλαγμένο από την “ακαταστασία”
Σπάνια διαβάζουμε κάθε λέξη σε μία ιστοσελίδα. Αντ’ αυτού, ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά σε σελίδες, επιλέγοντας λέξεις – κλειδιά και προτάσεις. Με δεδομένες αυτές τις συμπεριφορές, είναι καλύτερο να απευθυνθείς στα συναισθήματα του χρήστη και όχι στις λέξεις αυτές καθαυτές. Όσο λιγότερα πρέπει να κοιτάξει, να διαβάσει, να “click – άρει” ή να θυμηθεί κάποιος, τόσο θα βρίσκεται σε θέση να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τι συμβαίνει μπροστά του. Αυτό καθιστά πιο πιθανό, για αυτόν να κάνει ό,τι εξαρχής ήθελες να κάνει. Τα διαφημιστικά κείμενα και η παρακίνηση, φυσικά, είναι απαραίτητα, αλλά διαχώρισέ τα με μεγαλύτερες και πιο ευανάγνωστες παραγράφους. Προτείνουμε, επίσης, τη χρήση εικόνων ή εικονιδίων, ως εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους χρήστες.
2. Design με ιεραρχία των εικόνων
Οι οθόνες υπολογιστών, τα smartphones και ό,τι άλλο ψηφιακό αντικείμενο μπορείς να φανταστείς έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η τεχνολογία της εικόνας εξελίσσεται, παραμένει, όμως, δουλειά του σχεδιαστή να οργανώσει το περιεχόμενό της με σαφή τρόπο. Έχεις μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να προσελκύσεις την προσοχή κάποιου και να τον ενημερώσεις για το θέμα της ιστοσελίδας σου. Καθόρισε μια σαφή ιεραρχία στις πληροφορίες σου, καθώς οι αναγνώστες δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν ασυνείδητα, τα σημάδια που έχεις αφήσει γι’ αυτούς. Στη συνέχεια, εφάρμοσε λεπτομέρειες – κλειδιά, όπως το χρώμα, την αντίθεση, το μέγεθος και τα διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να δώσεις έμφαση σε κάτι, σκεπτόμενος πάντα τι θέλεις να τραβήξει κυρίως την προσοχή.
3. Δημιούργησε ένα ευανάγνωστο περιεχόμενο για την ιστοσελίδα σου
Η “αναγνωσιμότητα” μετρά πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα λόγια, τις προτάσεις και τις φράσεις που χρησιμοποιείς. Όταν η αναγνωσιμότητα της ιστοσελίδας σου είναι υψηλή, οι χρήστες θα μπορούν να ρίξουν εύκολα μια ματιά και να λάβουν πληροφορίες κειμένου, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
Η επίτευξη της αναγνωσιμότητας της ιστοσελίδας είναι σχετικά εύκολη, αν λάβεις υπόψη αυτές τις βασικές παραμέτρους περιεχομένου, αναφορικά με το web design για μία επαγγελματική ιστοσελίδα:
- Η αντίθεση είναι το κλειδί
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαρκής αντίθεση μεταξύ του κειμένου και του background, ώστε το κείμενο να είναι ευδιάκριτο. Πρέπει να έχεις προσεκτικά επιλεγμένα χρώματα, που αποτελούν μέρος της ταυτότητάς σου. Νιώσε ελεύθερος να παίξεις με χρώματα, απλά φρόντισε να μην θυσιάσεις την αναγνωσιμότητα για την δημιουργικότητα.
- Δεν μπορείς να διαβάσεις ό,τι δεν μπορείς να δεις
Οι πρώτες ιστοσελίδες είχαν μικρές γραμματοσειρές, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι οι 12pt γραμματοσειρές είναι δύσκολο να διαβαστούν στο διαδίκτυο. Όταν μια οθόνη συνηθίζει να απέχει 24 ίντσες από το πρόσωπο κάποιου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να δουν μικρότερες γραμματοσειρές. Ένας τυπικός κανόνας που θα δεις στο διαδίκτυο είναι να κρατάται το body text τουλάχιστον σε 16pt. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις, αλλά να έχεις στο νου σου, ότι ο αριθμός αυτός επηρεάζεται και από τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείς.
- Serif εναντίον Sans Serif
Μπορεί να μην επιλέγεις την οικογένεια, αλλά επιλέγεις τον τύπο οικογένειας γραμματοσειρών που χρησιμοποιείς. Οι Serifs είναι εκείνα τα μικρά προεξέχοντα σημεία ή γραμμές, που ορισμένες γραμματοσειρές έχουν στα άκρα των γραμμάτων τους, η Times New Roman, για παράδειγμα, προέρχεται από την οικογένεια γραμματοσειρών Serif. Το Sans Serif σημαίνει – κυριολεκτικά – «χωρίς serif». Αυτές οι γραμματοσειρές, είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για online κείμενα, όπως αυτό που διαβάζεις αυτήν τη στιγμή. Γνωρίζουμε, ότι οι γραμματοσειρές διαλόγου είναι πραγματικά cool, με όλες τις φανταχτερές καμπύλες, αλλά, σε παρακαλούμε, σκέψου τα μάτια των επισκεπτών!
- Μην χρησιμοποιείς πάρα πολλές γραμματοσειρές
Κατά κανόνα, μην χρησιμοποιείς περισσότερες από τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές σε ένα site. Ορισμένα projects ενδέχεται να απαιτούν πιο σύνθετους συνδυασμούς γραμματοσειρών και αν ανήκεις στην κατηγορία που πρέπει να επιλέξεις μία τέτοια ποικιλία γραμματοσειρών, να θυμάσαι ότι το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αρμονικό.
4. Βεβαιώσου ότι η ιστοσελίδα σου είναι εύκολη στην πλοήγηση
Μπορεί να θέλεις να ξεχωρίζεις ή να το ορίζει η φύση του project σου, να έχεις ένα ιδιαίτερο design, μα η πλοήγηση της ιστοσελίδας σου, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να είσαι πρωτοποριακός. Μην δυσκολεύεις τους επισκέπτες, όταν περιηγούνται στο site σου. Μία ιστοσελίδα με σταθερή πλοήγηση βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να αναδείξουν το περιεχόμενο, βελτιώνοντας, παράλληλα, την εμπειρία των θεατών. Ενδεικτικά, σου παραθέτουμε μερικά smart tips εύκολης πλοήγησης:
- Σύνδεσε το λογότυπό σου με την αρχική σου σελίδα: Είναι μια κοινή πρακτική, που οι επισκέπτες έχουν συνηθίσει και θα τους εξοικονομήσει μερικά click.
- Λάβε υπόψη το μενού: Θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή (στην κεφαλίδα) της ιστοσελίδας και να είναι δομημένο σύμφωνα με τη σημασία κάθε λέξης.
- Πρόσφερε κατακόρυφη πλοήγηση: Εάν η ιστοσελίδα σου διαθέτει εύρος θεμάτων ή προϊόντων, προσπάθησε να χρησιμοποιείς ένα κεντρικό μενού. Με ένα click, οι θεατές να μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στην κορυφή, κάτω ή απευθείας σε οποιοδήποτε τμήμα του site.
- Επεξεργάσου το υποσέλιδο: Το υποσέλιδο είναι ίσως το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος σ’ ένα site, οπότε θυμήσου να συμπεριλάβεις όλους τους σημαντικούς συνδέσμους εκεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια συντομευμένη έκδοση του μενού σου, τα social media και πρόσθετους σημαντικούς συνδέσμους (όροι χρήσης/ FAQ/ contact/ blog/ κ.λ.π.), που ενδέχεται να χρειαστούν οι επισκέπτες.
- Διατήρησε το σημαντικό περιεχόμενο σε σημείο που είναι πάντα ορατό από τον επισκέπτη. Θυμήσου ότι οι επισκέπτες πρέπει να καταλάβουν, τι αφορά η ιστοσελίδα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν scroll.
5. Η ιστοσελίδα σου να είναι φιλική προς τα κινητά
Ζούμε σε μια κοινωνία που οι πάντες έχουν κινητά και αυτό καθιστά σημαντικό να σκεφτούμε τι βλέπουν οι επισκέπτες, όταν έχουν πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα μέσω κινητού. Φρόντισε να δοκιμάσεις ο ίδιος κάθε σελίδα, ενέργεια και κουμπί για να ελέγξεις τη λειτουργικότητα για κινητά τηλέφωνα (και tablets).
Μια τελευταία bonus συμβουλή:
Ποτέ μη σταματάς να αναζητάς έμπνευση! Όταν μιλάμε για το web design για μία επαγγελματική ιστοσελίδα, η έμπνευση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι δυνατό και να το πραγματοποιείς.
Αν εφαρμόσεις κάποιο από τα παραπάνω, μη διστάσεις να το μοιραστείς μαζί μας με ένα e-mail, στο Facebook ή το Instagram! Θα χαρούμε να λάβουμε νέα σου!