Το WordPress γιορτάζει τα 15 χρόνια από την ίδρυση του, έχει και άλλους λόγους να γιορτάσει επίσης. Με πάνω από 65 εκατομμύρια ιστοσελίδες και blog που δημιουργήθηκαν στο WordPress και μεγάλες εταιρείες όπως το TechCrunch και το CNN που το χρησιμοποιούν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έμποροι και οι προγραμματιστές το συνιστούν στους συναδέλφους και τους πελάτες τους.

Η πλατφόρμα WordPress είναι γνωστό ότι έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων: είναι δωρεάν, έχει μια αφοσιωμένη κοινότητα πίσω της και οι προγραμματιστές επεκτείνουν γρήγορα τις επιλογές των θεμάτων, των σχεδιαγραμμάτων και των plugins για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε ανάγκη ή σκοπό του εκάστοτε ιστότοπου.

Ενώ τα περισσότερα από τα plugins του WordPress χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες blogging, μπορούν να χωρέσουν οποιουσδήποτε οργανισμούς ή επιχειρήσεις από ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου ως και μια κοινότητα κοινωνικής δικτύωσης.

Είτε ξεκινάς την επιχείρηση μαθαίνοντας πώς να βελτιώνεις την παρουσία σου στο διαδίκτυο είτε είχες ένα “μη ικανοποιητικό” site για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχεις ακούσει για το WordPress. Να αναρωτιέσαι τι είναι και πώς λειτουργεί για τις επιχειρήσεις. Το WordPress, με απλά λόγια, είναι μια πλατφόρμα δημοσίευσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή blogs και websites. Επιτρέπει μια μοναδική εξειδικευμένο σημείο επαφής για τους καταναλωτές, που τροφοδοτεί δεκάδες εκατομμύρια ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο με πολλούς τεράστιους κατασκευαστές όπως η New York Times Blogs, το People Magazine, το PlayStation και το CNN. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το WordPress έχει μια καταπληκτική λίστα πελατών.

Κάθε ιστοσελίδα, μεγάλη ή μικρή, απαιτεί ένα καλό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Όταν σχεδιάζεις έναν ιστότοπο, θέλεις το καλύτερο σύστημα ψηφιακής έκδοσης που είναι διαθέσιμο. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες εκεί έξω που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις. Ωστόσο, το WordPress εξακολουθεί να κατατάσσεται ως το καλύτερο για το website design.

Πολλές μελέτες ειδικών δείχνουν ότι πάνω από το 29% των ιστοσελίδων παγκοσμίως χρησιμοποιούν WordPress, με τους αριθμούς να αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Έχει εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου

 

Ακολουθεί μια λίστα με 9 λόγους που μπορεί να σε πείσουν να το χρησιμοποιήσεις:

 

  1. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια

Το WordPress ξεκίνησε το 2003, όταν κανείς δεν είχε τη βασική ιδέα για το CMS ή για ένα blogging site. Παρόλο που ξεκίνησε ως εργαλείο για τους bloggers, γρήγορα εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα για όλους, από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέχρι τους προγραμματιστές με την ελάχιστη τεχνογνωσία. Σχεδόν 500 νέες ιστοσελίδες δημιουργούνται καθημερινά χρησιμοποιώντας το WordPress.

Δεν έχετε την ίδια εμπιστοσύνη σε μερικές από τις τελευταίες πλατφόρμες CMS που “αναδύονται” και αγωνίζονται να προσελκύσουν ένα μεγαλύτερο κορμό καταναλωτών, αυτοί είτε θα εξαγοραστούν από κάποιον ανταγωνιστή, είτε θα κλείσουν εξ ολοκλήρου.

 

  1. Open source CMS

Το Open source σημαίνει μόνο ότι ο κώδικας του WordPress είναι δωρεάν και είναι προσβάσιμος από όλους τους χρήστες. Ένα ανοικτό CMS δεν θα καταστήσει την ηλεκτρονική σου ιδιοκτησία ευάλωτη. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας το WordPress έχεις κάνει το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Μπορείς εύκολα να κατεβάσεις και να τροποποιήσεις τον κώδικα WordPress, όποτε χρειάζεται. Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές όλες οι αλλαγές  από την ομάδα του WordPress. Ίσως χρειαστεί να ενημερώσεις για μια νέα έκδοση σε περίπτωση που εγκριθούν οι αλλαγές σου.

Επιπλέον, η απόκτηση του WordPress δεν κοστίζει τίποτα. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 31.000 WordPress plugins και πάνω από 2600 θέματα WordPress online. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας web host και μια σταθερή δομή (structural domain) για να τρέξεις το WordPress, και είσαι έτοιμος.

 

  1. Επίλεξε μια “φιλική” μηχανή αναζήτησης

Είναι όνειρο σχεδόν κάθε ιδιοκτήτη site, να κατατάσσεται υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Το WordPress έχει σχεδιαστεί για να είναι φιλικό προς το SEO, έτσι μπορείς να κατεβάσεις το WordPress για να ενισχύσεις αυτή τη λειτουργία και να αυξήσεις τη βελτιστοποίηση στον τομέα σου.

Χρησιμοποιώντας το WordPress, ο ιστότοπός σου γίνεται ελκυστικός για τις μηχανές αναζήτησης. Ο κύριος λόγος είναι ότι η πλατφόρμα γράφτηκε, ώστε να προσαρμόζεται και με υψηλού επιπέδου καθαρούς κώδικες. Έτσι, περιέχει την ικανότητα να παράγει σημασιολογικές σημάνσεις.

Ο γρήγορα ανταποκρίσιμος και πολύ λογικός σχεδιασμός του κάνει τις μηχανές αναζήτησης να προτιμούν το WordPress. Η πλατφόρμα δίνει σε κάθε σελίδα και δημοσίευση μοναδικά meta tag, επιτρέποντας πιο λεπτομερή βελτιστοποίηση αναζήτησης.

 

  1. Εύκολη προσαρμογή

Κανένας ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν θέλει να κολλήσει με cookie-cutter sites και σε περίπτωση που χρησιμοποιείς το WordPress, δεν θα συμβεί. Το σύστημα θεμάτων WordPress αναφέρεται στην εφαρμογή ελκυστικών σχεδίων γρήγορα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις μια άδεια χρήσης για ένα θέμα υψηλής ποιότητας, το οποίο έρχεται με λεπτομερείς οδηγίες και προκαθορισμένα layouts για τους τόνους των περιπτώσεων χρήσης του.

Επιπλέον, το WordPress βρίσκεται στο επίκεντρο της ακμάζουσας freelance κοινότητας ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρειάζεσαι βοήθεια, θα μπορείς να τη βρεις εύκολα.

Εάν νομίζεις ότι έχεις τις βασικές τεχνικές δεξιότητες με ένα καλά τεκμηριωμένο θέμα, δοκίμασε να κάνεις τις τροποποιήσεις μόνος σου.

 

  1. Υποστήριξη από την κοινωνία του WordPress

Ενώ οι επιλογές προσαρμογής και τα διαθέσιμα plugins μπορεί να είναι συντριπτικά πολλά, υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να ψάξεις  για βοήθεια. Ένα από τα καλύτερα πράγματα στο WordPress είναι ο αριθμός των χρηστών που το χρησιμοποιούν. Το WordPress είναι ένα τεράστιο κοινωνικό φόρουμ που συντονίζεται από τους υπαλλήλους και τους φανατικούς του. Εάν η απάντησή που ψάχνεις δεν μπορεί να βρεθεί στο φόρουμ, διατύπωσε το ερώτημα εκεί.

Μπορείς επίσης να ζητήσεις βοήθεια εκτός του WordPress. Υπάρχουν πολλά blog και site με άρθρα όπως το WPBeginner.com για όλα τα WordPress, που μιλούν από τις κριτικές plugin μέχρι την δημιουργία θέματος. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των χρηστών που δημιουργούν έναν ιστότοπο με το WordPress αγαπούν την πληθώρα επιλογών και την ευελιξία του είναι πάντα έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους να ξεκινήσουν.

 

  1. Ρlugins και  θέματα

Το WordPress διαθέτει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, αυξάνοντας τα plugins που είναι διαθέσιμα τόσο επί πληρωμή, όσο και δωρεάν. Κάθε θέμα, συνήθως έχει μια διάταξη ή σχεδίαση για το front end της ιστοσελίδας και το plugin που εμφανίζεται στη γκαλερί WordPress συνοδεύεται από μεμονωμένες αναθεωρήσεις χρηστών, ώστε να ξέρεις πώς θα λειτουργήσουν και τα δυο όταν τεθούν σε εφαρμογή.

Εκτός από τον έλεγχο των κριτικών, μπορείς επίσης να δεις πότε ενημερώθηκε για τελευταία φορά το θέμα ή το plugin. Εάν έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, μπορεί να αξίζει να δοκιμάσετε κάτι άλλο δεδομένου ότι το WordPress έχει μια πρόσφατη σημαντική ενημέρωση.

Ενώ υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων και plugins online, θα πρέπει να κάνεις εκτεταμένη έρευνα για να βεβαιωθείς ότι λειτουργούν σωστά μαζί. Πολλά σημαντικά plugins όπως το BuddyPress (μια ολοκληρωμένη κοινωνική δικτύωση / κοινότητα plugin) μπορεί να λειτουργούν μόνο κάτω από ορισμένα θέματα, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτά.

Όταν πρόκειται για οργανωτικές πλατφόρμες CMS, αξίζει το κόστος να επενδύσετε σε ένα premium ή μοναδικό θέμα για την ιστοσελίδα σου. Επιπλέον, μοναδικά plugins που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη αξίζουν συνήθως την αγορά.

 

  1. Ένας απλός host

Το WordPress μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σε οποιονδήποτε web host, καθώς καλύπτει περίπου το 60% ολόκληρου του ιστού. Η πλειοψηφία των web host, περιλαμβάνει την εγκατάσταση με ένα click για το CMS ή έρχεται με αυτό προ-εγκατεστημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες έχουν πλήρη ελευθερία όταν αποφασίζουν πού θα φιλοξενήσουν το WordPress site τους. Μπορείς να βρεις εύκολα τον φθηνότερο ή ταχύτερο πάροχο hosting και να δημιουργήσεις μια τοπική εγκατάσταση στον υπολογιστή σου για σκοπούς ανάπτυξης και δοκιμής.

Η βραβευμένη σχεδιάστρια της Bourn Creative Jennifer Bourne ξεκίνησε τη σχέση της με το WordPress μετά από μια ιδιαίτερα «κουραστική» αλληλεπίδραση με έναν πελάτη του οποίου η διαρκής απαίτηση ήταν να κάνει άμεσες αλλαγές στον ιστότοπό του αργά την νύχτα. Ο ιστότοπος χρησιμοποιούσε ένα CMS, αλλά ήταν τόσο δυσνόητο, που ο πελάτης δεν ήθελε να ασχοληθεί με την ενημέρωσή μόνος του.

“Ήμουν στα όρια μου και άρχισα να ψάχνω για άλλη λύση. Στην αναζήτησή, ήμουν σε WordPress, και όταν συνειδητοποίησα πόσο εύκολο θα ήταν για τους πελάτες μου να κάνουν τις αναθεωρήσεις περιεχομένου τους, το αγάπησα», λέει η Bourne.

Η πλατφόρμα CMS που χρησιμοποιούσε η Bourne ήταν LightCMS και ενώ έκανε τη δουλειά ήταν “άκαμπτη” και δυσνόητη. Είχε υψηλό κόστος και δυσκόλευε πολύ τους πελάτες να κάνουν αλλαγές μόνοι τους. Αυτό που αγαπά η Bourne περισσότερο στο WordPress είναι ότι μπορεί να είναι περισσότερο απλό απ’ όσο είναι. Από ένα απλό blogging forum ή ένα τεράστιο media site, το WordPress είναι ευέλικτο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν κάθε project διατηρώντας την ευκολία χρήσης του.

 

  1. Πρόσβαση με ασφάλεια

Δεδομένου ότι το WordPress είναι σήμερα η μεγαλύτερη πλατφόρμα δημιουργίας blog και site παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσεις το περιεχόμενό από επιθέσεις από spam μηνύματα. Τα sites WordPress γίνονται στόχος, ως επί το πλείστον επειδή υπάρχουν τόσοι πολλά από αυτά (όπως μπορεί να βεβαιώσει οποιαδήποτε δημοφιλής πλατφόρμα CMS). Ευτυχώς, πολλές πιθανές επιλογές μπορούν να διατηρήσουν το CMS σου ασφαλές.

Βεβαιώσου ότι έχεις επενδύσει σ’ ένα ασφαλές θέμα και εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία δημιουργίας back-up plugin, όπως το VaultPress. Υπάρχουν επί πληρωμή και δωρεάν επιλογές αλλά διάβασε όλες τις κριτικές πριν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις μια. Είναι επίσης χρήσιμο, να κάνεις περιστασιακά back-up στον σκληρό σου δίσκο ή στον υπολογιστή, για κάθε περίπτωση. Δεδομένου ότι το WordPress χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλους αριθμούς, οι επιλογές για την προστασία περιεχομένου είναι ατελείωτες.

 

  1. Προσιτοί ειδήμονες

Οι αριθμοί είναι συνήθως στο πλευρό σου, όταν πρόκειται για τον εντοπισμό του καλύτερου συμβούλου SEO ή web developer για το νέο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Πολλοί προγραμματιστές ιστοσελίδων είναι εξειδικευμένοι στην διαχείριση του WordPress, πράγμα που σημαίνει πως θα ‘ναι εύκολο να βρείτε κάποιον. Εξαιτίας αυτού του ανταγωνισμού, ορισμένοι σχεδιαστές μπορεί να εργαστούν φθηνότερα από άλλους, που εργάζονται με δικό τους CMS. Υπάρχουν επίσης πολλές εταιρίες σχεδιασμού που ειδικεύονται στην κατασκευή ιστοτόπων WordPress, έτσι έχουν περισσότερες γνώσεις και και βέλτιστη εξυπηρέτηση.

Αφού φτιάξεις τοsite σου, φυσικά, θα πρέπει να το προωθήσεις και μια ιδανική λύση είναι το SEO. Το WordPress είναι το σύστημα διαχείρισης που επιλέγεται από επαγγελματίες SEO και οι περισσότεροι ξέρουν πώς να εργάζονται σ ‘αυτήν πλατφόρμα. Ο λόγος είναι πως το WP διαθέτει διάφορα plugins SEO που τους επιτρέπουν να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης, προσαρμογής, βελτιστοποίησης και υποστήριξης χρηστών.

Τέλος, ενώ οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν και στις δύο περιπτώσεις, η ρύθμιση και ο σχεδιασμός SEO απαιτούν συχνά λιγότερο χρόνο από τη δημιουργία ολόκληρου του CMS από το μηδέν.

Για παράδειγμα, ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Moove, ο οργανισμός WordPress που εδρεύει στο Λονδίνο, ο οποίος δημιουργεί και υποστηρίζει ιστότοπους υψηλής απόδοσης, η Ilona Filipi άρχισε να εργάζεται με το WordPress ως ελεύθερος επαγγελματίας περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Ήταν νέα στο CMS κόσμο και διεξήγαγε εκτενή έρευνα σχετικά με το CMS ώστε να επιλέξει το κατάλληλο για τα project της. Η έρευνα έδειξε ότι το WordPress είναι η καλύτερη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για ιστοσελίδες πελατών.

“Δέκα χρόνια αργότερα μπορώ με ασφάλεια να πω ότι έκανα τη σωστή επιλογή και το WordPress είναι πραγματικά η καλύτερη πλατφόρμα CMS εκεί έξω”, λέει ο Φίλιπ. Παλαιότερα, πολλοί οργανισμοί και προγραμματιστές χρησιμοποιούσαν CMS που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο σπίτι. Η προαναφερθείσα πρακτική είναι εξ ολοκλήρου εξαφανιστεί τώρα, καθώς η υποστήριξη μιας πλατφόρμας είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά όταν εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα, όπως το WordPress, παρέχουν ενημερώσεις συστήματος κάθε τρεις μήνες, εντελώς δωρεάν.

 

Συμπέρασμα

Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη ιστότοπου, γνωρίζουμε ότι δεν επιθυμούν όλοι να δαπανήσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για τη διάρθρωση ενός ηλεκτρονικού τομέα (online domain). Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το WordPress είναι πράγματι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους.

Το WordPress είναι δωρεάν, ανταποκρίσιμο, ασφαλές και εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Σε περίπτωση που ψάχνεις μια ψηφιακή πλατφόρμα δημοσίευσης με ευκολία στη χρήση, δοκίμασε WordPress. Θα είναι μια γρήγορη νίκη για την δημιουργία καλύτερης εμπειρίας για τους καταναλωτές σου.

contact icon

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε περισσότερους πελάτες? Ελάτε να σας βοηθήσουμε!
Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας ή καλέστε μας στο 2311296521